Reflux faktor

 Ím elérkezett a harmadik selejt eme teljesen felesleges versenyen. Nem akarom sokadszorra is elmondani mennyire értelmetlen ez az egész Dal amit évek óta tolnak közszolgálatilag az arcunkba. De nekünk kell ez a középszer, ez a langyos fos mert azt a kényszerképzetet erősíti a lelkünkben hogy igenis mi magyarok is odatesszük magunkat és milyen jók vagyunk. Pedig a lónak a micsodáját vagyunk azok. Illetve vannak olyan előadóink akik nagyon tehetségesek de akkor sem kellene itt lejáratni magukat. Emlékezzünk csak tavaly Freddie akkorát bukott hogy az aszfalt adta a másikat. Utána még Ő volt felháborodva hogy mennyire nem értékelték a tehetségét, meg a dal is milyen jó volt és …szák meg. Persze a MegaXtárok még hisznek valamiben és most is eljöttek szép számban. 

Na de előbb tessék megnézni Harsány Levit. Ő pontosan tudja mennyire semmilyen vetélkedés ez az egész, de ugye neki ezért fizetnek hogy látványosan unja magát. Tatár Csilla meg profin betipeg a színpadra és szépen elmosolyog, lenyomja a kötelezőt aztán go home. Ebben a fordulóban a stelázsi függöny is jobban állt volna szegényen mint ez a ruha, de műsorvezető nem válogat. Ezt adták rá, ez van. Meztelenül nem mehet a kamera elé.
A zsűrire mit is mondhatnók? Freinreisz a megengedő, akinek végülis minden jó és a legnagyobb balfingságokat is elintézi egy "majdleszezjobbis" féle értékeléssel. Caramel a mindig lágyszívű, megértő. Zsédának minden fantasztikus, kolosszális, mennyei, fenomenális, stb… mintha nem is lenne ott, hanem a produkció ideje alatt kimenne kávézni, wc-re, gyorsan átsminkelik vagy nem is tudom. De tuti nincs jelen agyban, mert még a leghamisabb produkció is szenzációs neki. Talán csak Both Miklós az egyetlen aki ki meri mondani, hogy ez úgy gagyi ahogy van te meg anyám/apám menjél szépen vissza a kis kutyaóladba aztán komponálgassál magadnak de ide még egy ilyennel ne gyere. Talán csak miatta nem folyattam forró ólmot a fülembe eddig. Mert ettől az ömlengéstől meg össznépi értelmetlen lelkesedéstől már a savam jön fel.

Eme  hosszú bevezető után lássuk csak mi volt ebben a körben.
Kezdjük Fedor Kyrával. Szegénykém évek óta vokálozott ezeken a versenyeken, és most végre kiléphet a fényre sőt kirobbanhat. Ezzel a Personal Jesusra hasonlító dallal messze nem mehet, talán ha Dave Gahan énekelné :)
Závodi és Berkes Olivér: Ez a dal pont olyan mint a címe. Háttérzaj. Oli hangja annyira jellegtelen hogy a végére már sikítania is kellett mint az altatás nélkül herélt kandúrnak. Tavaly sem volt sehol, idén se változott.
Tóth Gabi népiesre váltott a régi rocker énjéből. Tessék megnézni mi változott a tizenkét évvel ezelőtti Fekete virág óta. Megmagyarult. Bár elvileg úgy volt hogy annyira magyar lesz hogy Totová néven fog szerepelni csak a szomszédoknak annyira kiverte a biztit hogy inkább maradt a saját nevénél. Ellenben beszervezte magához Lofti Begit aki most már jóformán mindenkit megremixelt aki a magyar popzenében számít. De ki a pöcs az a Freddie Shuman? Ok hogy szövegíró, de mióta vesznek bele névileg olyat akinek a színpadi produkcióhoz semmi köze?
Sanzon izé Sapszon Orsi és a dala az akit/amit első körben dobnak ki a versenyből ha a nemzetközi mezőnybe kerül. Nagyon szép, nagyon dallamos, nagyon tipikusan Disneys filmzene. Hunyd be szemed és csukd be füled ha nem érdekelnek a rajzfilmzenék. Zsédát pedig úgy tarkón csaptam volna ezért a Ryan Goslingos csöpögéséért hogy úgy körbeforogjon a feje mint Linda Blairnek az Ördögűzőben.
Soulwave: Jobban jártunk volna ha nem élőben adják elő, mert így egy ByeAlex utánzat lett az egészből. Ha az eredeti verziót hallgatom még kicsit tetszik is, igaz nekem a két évvel ezelőtti Szélcsend is tetszett. Tudom hogy az élő nem hozza ugyanazt mint a klipben hallható és ez persze ok, de ha előbb hallom a live verziót akkor nem tudok úszni vele.
The Couple: Na erről mit is mondjak? Az a legjobb része ami a címe: Vége van.  Nem azért mert annyira szörnyű volt, inkább olyan semmilyen. A szövege az a tipikus szakítós, szóval nem hozza lázba az embert. DE tényleg a vége volt a legjobb mert várja az ember a lezárást de nincs. Olyan mint egy befejezetlen szimfónia. Meglepett.
Muri Enikő: Azért egy olyan énekestől aki az X-faktor után musical színésznőnek állt többet vártam. Olyan falsokat tudott énekelni többször is hogy miatta inkább újraépítenék Jericho falait.
Pál Benjamin: A Father's eyes olyan mintha George Ezra Budapestjét a Soulwave felgyorsította és odaadta volna ennek a srácnak. Nem rossz dal, de azért jobb lenne ha saját ötletekkel jönnének színpadra az ismeretlen arcok, mint például Benjamin.
Radics Gigi: Miből lesz a cserebogár? Emlékszem amikor Salgótarjánban egy duci kis roma lány odament a Győzike által szervezett énekversenyre. Nagyon édes volt, de esélytelen. Aztán sok évvel később megnyerte a Megasztárt. Azóta pedig… valami eszméletlen. Az az igazi díva, aki Zsédát páros lábbal rugdalja le a trónról. Sőt… még ennyit se kell. Lepöccinti egyetlen ujjmozdulattal.
Pápai Joci: Dikk! Roma folkpoprap. Ha csak hallgatom akkor azt mondom hogy igen,ez nekem bejön. De láttam hozzá ezt a sumohuszárt és ez levont az értékéből. Pedig önmagában tényleg jó, csak felejtsük el ezt japánbetyár kinézetet.


A vigaszági szavazás végén Csilla egy olyan nagyon fontos információt mondott amit semmiképpen sem lehet kihagyni: "Innentől kezdve a rendszerünk több sms-t nem tud fogadni, ami azt jelenti hogy több sms-t már ne küldjenek!" Ez olyan mint az amcsi mikrohullámú sütőkön a felirat hogy: "Ne szárítson macskát benne, mert nem lehet." Az igazi baj persze az, hogy az első felét a mondatnak meg kell magyarázni a másik felével mert aztán jönnek a panaszok: "Hát aztat nem mondták hogy nem lehet küldeni. Biztos rossz lett a gép, de majd utólag beleszámolják".  Nem bameg, nem számolják bele. Aki kiesett az mehet a backstagebe pityeregni Günther bácsi válán, a többiek meg készülhetnek a jövő heti elődöntőre. Ez hozza magával hogy új dalok már nem lesznek, tessék ebből gazdálkodni okosan, beosztóan. Már ha egyáltalán akar valaki bármit is kezdeni velük. 

Megjegyzések