Hosszú ideig tartó csend

Van valami amit nem bírok a magyarokban. Két véglet közt mozgunk mert vagy nem tudjuk megbecsülni amink van vagy túlértékeljük. Harcolunk a rezsicsökkentés, a pálinkafőzés meg az akác megmentéséért, de arra már nincs kapacitásunk hogy észrevegyük mit hagyjunk elveszni. A magyar filmművészet sorsát Andy Vajna kezébe adták aki ismeri a dörgést hiszen Hollywoodban lett igazi sztárproducer. De ha ekkora ász lett a kormánybiztos akkor miért nem látni azt hogy nagy neveink mint mondjuk Antal Nimród vagy Mundruczó Kornél filmjei telt házzal mennek az itthoni mozikban?

Forrás: IMDb
Miért van az hogy az Európai Filmakadémia tagja, úgy jár az Arany Pálma fesztiválra mintha csak hazamenne a munkából és Amerikába hívják forgatni de itthon nem túlzottan érdekel senkit? Miért adunk át csak úgy magunktól egy ekkora tehetséget aki még a színházban is maradandót tud alkotni? Ez az igazi szégyen! Ez a mi szégyenünk! Kiváncsi lennék hányan tudják hogy ki rendezte a "Nincsen nekem vágyam semmi"-t, a "Deltát" vagy a "Johanna"-t? Persze most felkapott a neve, hiszen Cannesban a filmefesztiválon az Un certain regard elnevezésű önálló szekció fődíjasa lett a "Fehér Isten" de vajon meddig tart? Hányan lesznek majd akik azért vesznek jegyet a filmre mert 200 kutya szerepel benne és hányan fogják majd az elnyomás, kirekesztés áldozatainak vonyítását meghallani? Hányan fogják érteni miről szól? Mennyien tudják vajon majd megugrani a szintet, és mennyien fognak inkább Csodálatos Pókembert választani mert ahhoz nem kell ész? Egy hétköznapi kislány igenis lehet nagyobb hős, mint egy képregénysztár. De ahhoz hogy ezt elfogadjuk fel kell fogni. Kinek sikerül majd?

Mellünket döngetve felfuvalkodottan kiabáljuk hogy tisztelet akarunk az EU-tól miközben sajátjainkat se tiszteljük. Ez is egyfajta elnyomás ami ellen fel kell lázadni! Tessék megbecsülni Mundruczó Kornélt, a magyar művészfilmeket és nem belemerülni a maistream mocsarába. Akarjunk felnőni a feladathoz!

Megjegyzések