Hangok háborúja


Lehet rám azt mondani, hogy elfogult vagyok de mivel a nézettségi adatokat nem nálam mérik így teljesen objektíven tudom azt mondani október második hete a hangok háborújáé volt. Most hogy elindult a Voice végre van alternatíva és ellenszer az X-faktor ellen. Bár ahogy elnézem az RTL sikerrel küzd azért hogy nézőket veszítsen, akár a TV2 segítsége nélkül is.

Mivel a Voice pénteken volt ezért most én is ezzel kezdem. Végre felébredt száz éves Csipkerózsika álmából a TV2 , vállalta hogy egy importált műsort tol a szemünkbe és láss csodát jó volt! Igaz a hollandok nem engedtek túl nagy mozgásteret egyik országnak sem aho, eddig ment, de nem is baj. Aki netalán kimaradt volna annak gyorsan elmagyarázom a lényeget. Adva van négy sztár akik tettek már le valamit a hazájuk popiparában, belőlük lesznek a mesterek. Nálunk ezt elég furán sikerült megoldani (ahogy azt már egy korábbi posztomban kifejtettem) de az első adás megtekintése után azt mondom egy halk sorry-t megengedhetek magamnak mert úgy tűnik valahogy megtalálták azokat a hangokat akik pont ehhez a négy emberkéhez passzolnak. Na de vissza a fősodorba. Szóval megvan a négy mester, akik egy-egy forgószékben ülnek háttal a színpadnak így nem látják aki ott énekel és ez nagyon nem hülyeség! Ugyanis így nem alakulnak ki előítéletek az adott jelentkezővel szemben, hiszen csak a hangját hallják. Ha az bejön nekik akkor a kezüknél lévő kis jelzőgombra lecsapva a szék megfordul velük, az alján kigyullad a KELLESZ felirat és így láthatják a leendő padavanjaikat. Ha csak egy mester fordul meg akkor a kérdés megoldást nyert, mert a sztárnövendék hozzá kerül és kész. Viszont ha több (vagy akár mindegyik) szék fordul meg, akkor szitu van mert kezdődik a fordított állásinterjú. Ugyanis ilyenkor a mestereknek kell meggyőzniük az énekest hogy melyiküket válassza. Mert ezt nem kő-papír-ollóval vagy pénzfeldobással döntik el, hanem a jelölt mondja meg ki a szíve vágya (milyen jó lenne ha ez a munkakeresésben is így menne hogy ott állok egy színpadon, felolvasom az önéletrajzomat és amelyik cég HR-se megfordul ahhoz megyek dolgozni). Nincs egész estés műsor, nincsenek „bikucsunájok”, csak olyanok lépnek arra a valljuk be igen miniatűr méretű színpadra akiknek van hangjuk. Mindegy hogy amatőr, vagy már befutott aki aztán valamiért eltűnt. Nem számít ha akkora teste van, hogy a Greenpeace állandóan vissza akarja tuszkolni az óceánba vagy annyira más beállítottságú hogy még a faszén is öngyulladással kap lángra tőle ha jó a hangja! Viszont pont ezért hiába jön fel az egész Rúzsa család a Vajdaságból, mert ez sem számít! Tény, hogy sokszor már én idegesítettem fel magam ezeken a „nyomjam-ne nyomjam” dillemás fejeken de ennyi talán még elfér. Az már kevésbé, hogy Mező Misi kicsit túljátszotta a „mucho macsó” szerepet illetve Malekosz nővére úgy csinál mintha nem háromgyerekes bécsi anyuka lenne, hanem egy kamaszlány. Somló „tanárúr” ellenben a műsor utolsó harmadában csak azért látszódott mert bevágták a képét. Kellene valami egyensúly, hogy ne csak Caramel legyen hiteles önmaga hanem a többiek is. Így elsőre a Voice nálam öt pontot ér.
Ellenpólusként viszont ott van az X-faktor első élő showja. Már annyit írtam erről a műsorról hogy meg sem említeném, de annyira alulmúlták magukat hogy az már nem is szánalmas, vagy siralmas. Nem, erre a jó kifejezés az embertelen! Miért is? Csak pár példát említenék, mondjuk rögtön a P.J.Z nevű duót. Azt elviselem, hogy ez a Piros Mikulás (vagy mi a pöcs a művészneve) yozsefvárosi réti brazil középfokon beszél magyarul. Sőt még azt is elnézem neki, hogy csak véletlenszerűen találja el helyén a hangokat. De a társának szerezzen már egy logopédust „Csótány bácsi” ha már egyszer felvállalta őket, vagy legalább a falra írják már ki a rapbetétek szövegét mert amióta feltűntek minden héten minden mentor ezen lovagol, hogy abszolút nem érteni mit hablatyol a gyerek. Az elsőre kihulló Kvaka Andikának annyira feküdt a Guns 'n Roses mintha én akarnám elénekelni Koppányt az István, a királyból. Zámbó „Jimmy fia vagyok de kibaszottul küzdök ellene” Krisztián jelenléte ebben a versenyben abszolút felesleges inkább menjen nyugodtan haknizni a csepeli művelődési házba és ott énekelgesse apja dalait mert az fekszik neki aztán több se. Ugyanez a helyzet Csoffadt Adélkával is, hiába tette most oda magát. Neki a swing a lételeme, jól hozza a Caro Emerald figurát de ettől még nekem ugyanúgy egy Honthy Hanna reinkarnáció marad és ezt nem dicséretnek szántam mielőtt valamelyik mentor úgy akarná beállítani! A párbaj egyszerűen rettenetes volt főleg ahogy Szűcs Judith slágerét Fehér Zolika elénekelte! Pláne annak tükrében hogy lehetne jól is előadni (lásd a mellékelt videón). A wc-láncot nem is húzhatta volna meg más mint Ördög Nóri, aki már nem csak levegőt nem kap egy-egy mondat közben de egy adás alatt annyit bakizott mint az eddigi két évadban összesen. Erre azt hiszem jogosan adok egy nagy karót.

Megint küzdött egymással a két nagy rivális, ezúttal a tehetségkutató fegyvert használva. Az RTL persze nyert a nézettségi versenyben de kérdés meddig tudja magát tartani? Hiszen a Voice csak most kezdődött de már látszik, hogy minőségben jobb a vetélytársánál. Nem kell sokat várni és biztosra veszem, hogy az X-be tett karok helyett a V mutogatása lesz a trendibb.

Megjegyzések