Volt egyszer egy Reggeli


Hideg csend honol, sötét van, néha egy- egy a huzat által betévedő szellő görgeti csak a porcicákat. Fejemben megszólal a szájharmonika a "Volt egyszer egy Vadnyugat"-ból. Valaha innen még az RTL napindító műsorát közvetítették.
Érdekes visszaemlékezni a Reggelire. Több műsorvezetője és arculata volt, mint ahányszor elhangzott másfél hónap alatt a ValóVilágban a "Na, mi van öcsém?" mondat. Azt szerettem benne, hogy alternatívát nyújtott a TV2 Mokkájával szemben. Ha már nagyon elegem volt a politikai interjúkból, vagy egyéb pokoli történetekből, csak átkapcsoltam és máris önfeledten belemerülhettem a kevésbé mély témákba. Nem volt se gyurcsányozás, se szélsőjobbozás, helyette voltak gazdit kereső kutyusok. Jól ismert előadók kipipálhatták az újabb önpromót, az ismeretlen zenekarok pedig kaptak másfél perceket a reklámblokk előtt, aztán visszatérhettek az árnyékba. Na és mindenképpen emlékezzünk a játékokra is, amiket falhoz állított agysejtekkel is meg lehetett fejteni, mégis legalább három percig kellett beszélni róla (mai napig nem értem miért ha legfeljebb harminc másodperc alatt meg lehet oldani).
Bár urbánus legendának tartják, de szerintem nyílt titok, hogy a csíkon futó üzenetek háromnegyede a rács mögött ülőknek ment. Én azt gondolom, hogy a "Nagyon hiányzol Béla! Várunk haza: Feleséged Jolán, és gyerekeid Bélus, Dömperke és Vivike!" jellegű sms-ek elég egyértelműek. Azt is mondhatnám, Örkény egyperceseinek mai változatai.

A másik fő meghatározója volt a műsorvezető párosok személye. Akadtak itt profik, vagy majdnem profik, akik eleve mikrofonnal születtek (Lilu, Barabás Éva, Ördög Nóra, Balássy Panna, Szujó Zoltán), voltak olyanok, akik színész létük ellenére nagyon belepasszoltak a képbe (Csonka "Pici" András, Stohl "Buci" András, Hajdu Steve). Aztán olyanokat is láthattunk, akiknek nem ez volt a szakmájuk, de valahogy mégis elfértek, például Keleti Andrea tánctanár, Ábel Anita színésznő, a Nemzeti Színház igazgatója, Alföldi Róbert, , vagy a Pa-Dö-Dő együttes és még sorolhatnám.
A helyettesítőkről és vendég műsorvezetőkről pedig csak a helyhiány miatt nem írok. Na és a játékvezetők típusai: a germánus, de szelíd Palotás Petra, a folyton vidám Valkó Eszter, a szőke nő Dombóvári Vanda, a szépfiú Beszeda Gábor, a tréfás Szakáll Miklós, ja és a Barátok köztből szabadult, majd mostanság megint kicsit visszatérő Marenec Fruzsina.

Sokan azt mondják, végre egy szar műsorral kevesebb. Vannak olyanok akik sajnálják, hogy megszűnt. Én valahol középen állok, mert ismerjük el nem fog nívó díjat kapni semmilyen televíziós versenyen, mégis tudott valamit, ha az RTL Klub kezdeteitől ott volt a képernyőn. De a Semminek túl nagy a hatalma, hogy nyom nélkül eltűnjön. Itt marad nekünk a Csak csajok, mint a Reggeliből kivált és önálló életre kelt produktum, hogy segítsen visszaemlékezni.
Kilépek a stúdió ajtaján, mögöttem döngve csapódik be az ajtó. A "Csend, Adás" lámpa egy utolsót hunyorog, majd kialszik. Csapó, ennyi!

Megjegyzések