Választott az ATV


Választás volt tegnap. Nagyon vártam az urnazárást, mert készültem a választási műsorokra. Eljött az este hét, és eljött a pofáraesés is. Ugyanis egy sikeresen elkúrt szabályozás betartásának következményei miatt, nem volt urnazárás mindenhol. Így viszont maradt a kampánycsend, csak erről senkit nem értesítettek időben. Ezért hétkor elkezdték ismételgetni a pénteki utolsó közvéleménykutatási adatokat, aztán negyed nyolckor Szigeti Péter OVB elnök közölte, hogy kitolják a kampánycsendet. Akkor viszont az eltelt tizenöt percben mindenki megsértette - konstatálta Kálmán Olga  az ATV stúdiójában meghívott vendégei társaságában, majd megjegyezte, hogy amíg nem lesz tényleg vége a kussoltatásnak, majd a vendégek magánéletéről fognak beszélgetni.
Este kilenctől újra kezdtem figyelni a fejleményeket, hátha... De semmi nem javult. Ugyanabban a csíkos díszletben ültek (mint az Egyenes beszédben) és ugyanúgy nem tudtak érdemben semmiről beszélni. Kuncze Gábor, a volt SZDSZ elnök - aki most már inkább csak történelmi személyiségként ült ott - elbrummogta a magáét. Nem mondott túl sokat, de az ütött. Kéri László politológus már felszívta az agyát, hogy elküldje a választási bizottságot a pék faszára és egy-két megjegyzést el is hintett. Őket próbálta kicsit tompítani Tóth Zoltán választási szakértő. Szerette volna kevésbé büdössé tenni a szart, de ehhez Ő kevés volt mert a kupac körül keringő legyeket úgysem tudta elkergetni.
Este negyed tizenegyig beszélgettek arról, amiről nem lehetett. Még az OVB ülésének felvételét is leadták kínjukban. Hosszú percekig azt nézni, ahogy abban sem tudnak megegyezni, hogy éppen hány óra van nem az a kimondottan szórakoztató program. Aztán az ATV-nél megelégelték a malmozást, és úgy döntöttek hogy önhatalmúlag véget vetnek a kampánycsendnek legalább annyira, hogy kikapcsolnak a különböző pártokhoz megtudni ott mi a tosz van. A szociknál Kopasz kartárs közölte, hogy senki nem akar nyilatkozni lehet továbbhaladni. Naracsoséknál Ács Mónika szintén nem tudott mit mondani, mert ott sem akart senki kamera elé állni. Olga ezeken kissé meglepődött. Nem tudom mit várt, talán hogy majd valamelyik vezető arc odamegy makogni öt percben mennyire fel vannak háborodva? A Vörösmarty téren legalább egy poént el lehetett kapni. A zsíros kenyér, amivel a vendégeket kínálták többször is felmerült a műsor során.
Mentünk tovább ha jól emlékszem a listás szavazólapra bejutó legkisebb párt központjába. Abban reménykedtem ott legalább van annyi kurázsi, hogy nem csak a politikában mások. Tévedtem, de nem zaklatott fel túlzottan. Újabb kapcsolás, elmentünk csíkos hátú kismalacékhoz. Nekik úgyis akkora szájuk van mint a Bécsi kapu. A kivezényelt kislány az első bekezdésig jutott, utána lefagyott a biorobot szoftvere és elkezdett értelmesen nézni. Tulipánékkal egész este csak a baj volt technikailag. Amikor végre bejelentkezhettek egészen a beköszönésig jutott a riporter, utána megint lerohadt a rendszer. Egész este vigyázban ült a netfigyelő hölgyike, de túl sokat Ő sem mondhatott. Igaz még Ő járt a legjobban, hiszen az ATV nézői nem voltak restek, és Kálmán Olga hívó szavára küldözgették a képes élménybeszámolókat, illetve irogatták a blogokat miközben a sorukra vártak.
A nem túl sikeres körkapcsolás után megtalálták Index anyánk nyitólapját, ahol kirakták a nem hivatalos eredményeket. Mert a pártok értesülhettek arról (saját forrásaikon keresztül) hogy állnak, csak a szavazó polgárok rágják tövig a lábkörmüket. Ezt kihasználva a vendégek elkezdték ezeket az adatokat elemezgetni. Pár percig így elvoltak, aztán Olga háromszor visszakérdezett Bánó Andrásra mert nem akarta elhinni, amit a fülébe suttogtak. Ugyanis az adást valaki szerkeszti, és neki a feladata hogy ugrásra készen várja a fejleményeket. Megtudta, hogy amíg Ők javában kampánycsendsértettek az Országos Választási Központban kimondták az adateleresztésre az áment. Ezután már próbálták utolérni a lemaradást a pártok, az ATV meg a pártokat. Olyan volt az egész, mint amikor KITT-et SPM fokozatba kapcsolta a göndörszőrű birka Hasselhoff. Vona Gábort simán lekeverték Orbán miatt, Lendvai Ildikó sajtókérdésekre adott válaszainál pedig érdekesebb volt Schiffer András beszéde. Közben persze a képen a különböző körzetek eredményei pörögtek a beszélő fejek helyett. Még akkor is, amikor Virág Rudolf az Országos Választási Iroda vezetője darálta a statisztikát. Egyedül a köztársasági elnök beszédét nem takarták el az adatok, pedig már vártam ahogy Sólyom László képe helyett mondjuk a borsodi választókerületek százalékait látom majd.
Nem merném azt mondani, hogy az ATV ügyesen átvészelte ezt a váratlan helyzetet, de legalább megpróbálták. Adhattak volna Ők is filmet, mint a nagy kereskedelmi csatornák mégis inkább magukra vették a tehetetlenség terhét és választási műsort sugároztak. (A köztévének jobban sikerült a lehetetlen küldetés, de ebbe tessék beleszámítani azt a triót, akik ott ténykedtek.) Az más kérdés, hogy három és fél óráig teljes gőzzel hajtani a semmit rohadt unalmas. Utána pedig a kapkodás kurva fárasztó nekik is, meg a nézőknek is. Valahol mélyen bízom benne, hogy a második forduló gördülékenyebben megy majd. Mert ez így (minden tekintetben) inkább szánalmas, mintsem sikeres.

Megjegyzések