A Szíj-faktor


Nem tudom, hogy miért, de mintha a nehéz sorsú tehetségek elárasztották volna a kereskedelmi tévék műsorait. Illetve dehogynem tudom, ezek a szerencsétlenek pont jól jönnek mert a nézők szimpatizálnak majd velük, ami sok elküldött emelt díjas sms-t jelent. Erre a legszembeötlőbb példa Szíj Melinda a Megasztárból, ezért is nevezhetnék ezt a tényezőt Szíj-faktornak.
De nem a győri külkeres volt az első, akit felfedeztek. Visszamehetünk a Csillag Születik idejére, amit megnyert a kis tanyasi lurkó Utasi Árpi a mesemondásával. Mindenki megsajnálta és felfedezte benne a tehetséget. Fábry megígérte neki, hogy majd felkarolja és minden szép lesz, megváltozik az élete, stb... Kapott is szerepet az Indul a bakterház színházi változatában, majd egy éven belül ugyanoda jutott vissza ahonnan jött. Az RTL úgy elfelejtette, mintha nem is jelentkezett volna a gyerek.
 

Aztán újabb CsiSz, újabb felfedezett. Tabáni Istvánnal már lehetett mit kezdeni, mert van énekhangja és olyan elesett, magának való fickó volt, hogy minden anyai érzelmű nő ölbe kapta volna. Erre rá is repültek a marketingépítészek és ahogy az elő van írva, még a segglyuk méretéről is közöltek cikket a különböző bulvárlapok. Az első saját slágerének a címe - Ments meg - azt hiszem mindent elmond az egykori múzeumi teremőrről.
Erre tett rá még egy lapáttal a TV2, amikor a Megasztár legendaszezonjába beválogatta az önbizalomhiány mintapéldányát, akit Csernus doki pillanatok alatt szétkapna mint pitbull a nyugdíjast. Egy ideig hagyták, hogy menjen hétről-hétre tovább Isten és a nézők segedelmével, aztán amikor már nagyon kínos lett a személye ugyanazok a kezek kezdték visszaráncigálni a reflektorfényből, akik anno odalökték. Valljuk meg őszintén, nincs szükségünk sem egy újabb Susan Boyle-ra, sem egy magyar Piafra. Sokan úgy gondolják, hogy miatta estek ki olyanok, akiknek azért inkább lett volna joguk tovább jutni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Melinda sokszor leszarta hol tart a zene, belépett amikor úgy érezte (persze, mert túl akart lenni rajta mielőbb). Mégis kellett mert egy túlérzékeny ember, akiknek épp most van a szezonja. De! A hölgy korántsem olyan tutyi-mutyi mint látszódik, hiszen többször visszaszólt a zsűrinek és az ellentáborának is. Felmerül az emberben, hogy mi van, ha csak jól színészkedik és nem is kéne annyira lesajnálni? Ki tudja megmondani, hogy melyik oldalnak lett hamarabb tele a puffere?
Lassan másból sem áll a műsorterv mindkét nagy csatornánál csak tehetségkutatókból, hiszen az RTL nem rég jelentette be, tavasszal folytatódik a Csillag Születik, jön a harmadik szezon. Nem énekeseket, vagy más talentumokat vadásznak, hanem olyan figurákat, akikből aztán a legtöbbet ki lehet hozni PR szempontból. A miértre egyértelmű a válasz: mert ez kell a nézőknek. Kis elesettek, akik már annyira emberiek, hogy a végén teljesen magukhoz hasonlónak érzik. Már most tudom, hogy nem állnak meg az úton és nem sokára mindenféle szuicid hajlamú, teknősfejű emosokat láthatunk a képernyőn. Mindegy mit tudnak, a lényeg hogy növeljék a kék kardigánosok klubjának taglétszámát.

Megjegyzések