A jövő zálogai

Mielőtt Angliába jöttünk csak az angol hidegvért, az angol humort meg a kimértséget ismertem. Aztán két hét alatt rájöttem, hogy ez legfeljebb a "Kisvárosi gyilkosságok" című brit krimisorozatban létezik.
A köztisztaság fogalma csak részben él, ahogy azt korábban már írtam egy korábbi posztomban. Viszont abból kimaradt, hogy elsősorban a fiatalok lusták eljutni a szemetesig a kidobandóval.
Megveszik valamelyik gyorsétkezdénél a csirkefalatkákat, mivel rohadtul elfoglaltak így nem ülnek le, hanem a take awayt (elvitelt) választják majd ahol elfogy a nuggets ott az üres dobozt eldobják. Ezt a metódust bármivel lehet helyettesíteni legyen az üdítős doboz vagy papírzacskó. Már ettől is idegrohamot kaptam, de ami igazán kiborít az a fiatalok szüleikhez illetve a többi emberhez való viszonya. Azért nem leszek soha igazán idevalósi, mert nem tudom ledobni a neveltetésem és az alaphabitusomból származó udvariasságot. A brit kölyköknek ez simán megy. Mintha egy többszörösen megtekert társadalmi rendben élne mindenki. A gyerek ránő a szülei fejére akaratos hisztivel mindent elér majd szimplán lenézi ahogy a többi felnőttet is. Az utcán simán fellök anélkül hogy egy röpke sorry elhagyná a száját. Odacsulázik eléd (mondjuk ezt a bevándorlóktól gyakrabban látom), jó hogy le nem köp és a buszra nem tud úgy felszállni hogy ne ordítaná végig a járművet vagy ne dobná le a földre az ülésen hagyott bármilyen dolgot az újságtól kezdve az otthagyott sapkáig. Ja mindezt formaruhában mert az iskolások itt nem köpenyben járnak hanem a suli hivatalos egyen cuccában.
Na és itt jön a csavar, mert ugyanezek a gyerekek nem ugrálnak a pocsolyába, nem dobálják földre a zakójukat/blézerüket. Nem étkeznek úgy a buszon (igen, Londonban lehet enni a buszon és nem büntetnek érte!) hogy a fagyi az utastársuk ölébe/nyakába folyik és képesek megköszönni ha visszaadsz nekik valamit amit otthagytak. Aztán hazamennek és megint kiszolgáltatják magukat. Biztos bennem van a hiba, de én ezt nem tudom felfogni. Milyen az a társadalom ahol a gyerek uralkodik a felnőtt felett? Mert 1 napig poénból esetleg de akkor is bizonyos keretek között, amiket nem lép át egyik fél sem. Na ez itt nem menne. Netalán még az is megeshet, hogy a kölyök pofozza fel az anyját, aztán bocsánatot kér tőle, majd megint lekever neki  egyet és anyuka még dicsekszik is a többieknek, hogy milyen ügyes a kis James mert két akkora sallert küldött be neki amitől rögtön kaméleon lett (belilultak a szemei és 360 fokban tudja forgatni őket). Persze lehet ez itt természetes, és ezek a gyerekek a brit jövő zálogai. Dögöljek meg, ha kiváltom őket!

Megjegyzések