Mindennapi morzsák - Közlekedj okosan!

Gondolom senkinek nem újdonság, hogy itt jobboldali közlekedés van. A hülyegyerekek kedvéért még fel is van festve a legtöbb kereszteződésnél hogy jobbra vagy balra kell nézni, de ha nem tudsz angolul még ennyit se akkor sem tudod elnézni mert a nyíl megmutatja a helyes irányt. Ha ebből se tudod, akkor miért nem maradtál a fán? Persze aki először lép angol földre csak sokára tanulja meg a fordított közlekedést. Az első napok valamelyikén megpróbáltam megjátszani a helyit és szépen kinéztem jobbra, nem jött semmi így elindultam középig. Amikor megálltam drágám közölte, hogy nagyon ügyes vagyok csak éppen ott pont balról közlekednek az autók illetve a buszok és úgy egyébként pirosban jöttem át a gyalogátkelőn. Ez utóbbi egyébként nem szokott túlzott fejfájást okozni az ittenieknek. Úgy szaladgálnak át a tilos jelzés ellenére (még a három bottal közlekedő bácsikák is!) az érkező doubledeckerek előtt mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Kit érdekel, hogy egy ilyen busz több tonna, és ha elcsap akkor már csak matricaként vakarnak le a szélvédőjéről?  Jut eszembe doubledecker. Itt nincsenek csuklós buszok, mert olyan utcákban is járnak ahol a mi buszaink nem férnének el. Furcsa azt látni, hogy egy fontosabb megállóban minimum 4-5 járat érkezik szinte láncra fűzve. Bár ha figyelembe veszem, hogy Londonban 700! buszvonal van...  Alig szálltál le a buszról, ugyanannak a járatnak a következő járműve már látótávolságon belül van de legalábbis az utasváróba felszerelt tájákoztató kis "képújság" már érzékeli. Persze ez a kis ketyere néha elsieti a dolgot és nem azt a buszt jelzi ami tényleg jön, viszont gyorsan rájön és korrigál. Egyébként ha hirtelen elterelés, lezárás van arra azonnal reagál a helyi BKV, vagyis a Transport for London (továbbiakban: TfL)! Ha már úgyis iderepkednek a BKK vezetői Vitézy Dávidkával az élen legalább ezt eltanulhatnák! Egy példa:
Wood Green buszgarázs
Mi Wood Greenben lakunk, innen jár a csodabusznak becézett 29-es. Keresztül megy Camdenen, a belvároson és a Trafalgaron ér véget az útja. Egyik nap mi pont Camdenen voltunk amikor valami gond volt, ezért a buszok csak Warren Streetig, az első megállóig mentek ahol vissza tudtak fordulni. A buszok elején kicserélődött a felirat illetve a sofőr minden megállóban bemondta, hogy nem megyünk végig! Budapesten ha elromlik a busz kijelzője akkor színes szigszalaggal leragasztják, aztán beírják javításnak a munkalapon. Talán érzékelhető a különbség!

P.s: azok kedvéért akiknek hiányzik a posztból a londoni metró, most szólok ne tessék hiánypótlásra felhívó kommentekkel bombázni mert nem feledékenységből hagytam ki! Az Underground (vagy ahogy becézik A Cső) egy külön buli. Arról egy későbbi posztban részletesen kitérek!

Megjegyzések