Kerköz - A királyi új ruhája

Nem tudom, hogy kinek tűnt fel, de az állami egyes kanális október harmadikán egy új koncepció áldozatává vált. Történt ugyanis, hogy Rákay kartárs intendánsi kinevezése után elkezdte a teamjével kidolgozni a kör négyszögesítését, vagyis kereskedelmi tévékhez hasonló közszolgálati adót létrehozni.

Felesleges és túl hosszú lenne a miérteket kielemezni, ráadásul most annyi új műsor keletkezett az m1-en, hogy nincs annyi tárhely, amennyi elég lenne kifejteni róluk a véleményem. Ezért most inkább megpróbálok egy szubjektív összeállítást prezentálni, hogy legalább megközelítőleg megértethessem miért gondolom, hogy ez a kereskedelmi közszolgálat egy fából vaskarika.
Az első, és szerintem egyetlen létjogosult új műsor a Maradj talpon! Bár ez nem hazai találmány, de mégis azt mondom jó ötlet volt megvenni. Mostanság csak olyan műsorokat tudunk importálni - ha a kereskedelmi tévéket vesszük -, amiket mi csak elszarni tudunk,  javítani rajtuk biztos nem. Ez a vetélkedő viszont egy kifejezetten jópofa, szórakoztató és elsőre nem is túl bonyolult játék. Középen áll a fő játékos, és körben a tíz kihívója. Aki a húsz másodperc alatt nem tud válaszolni, azt nagyon sajnáljuk és megy a levesbe illetve lezuhan a két méteres aknába. A nyertes pedig a lepottyant játékos pénzét megkapja. Részletesebb szabályokért tessék nézni az adást hétköznap este 18.30-kor, vagy az ismétlést az m2-n. Azt kell mondjam, hogy az iq-t kívánó játékok közül talán a legegyszerűbb, és Gundel Takács Gábornak simán odaadnám a legnyugodtabb game show vezető díjat.
Véleményem szerint az egyik legfeleslegesebb újítás, az esti Showder és az egykori Szulák show köztévésítése. Olyan lett az egész, mintha a kondást kérnék fel Budapest főépítészének. D. Tóth Kriszta megfelelt híradósnak, a Nők Lapjában megjelent írásait is szerettem egy időben olvasni, de a róla elnevezett kedd esti DTK show egy kifejezetten sablonos unalom lett. Minden szépen előre megírva, megtervezve, legyártva, nekünk csak a szánkat kell kitátani, még a kanál is belerepül. Az első adásból nem tudom mit emeljek ki, mert Csányi Sándor és a chilei bányász egyaránt semmilyen volt. A műsorvezető próbált ugyan érdeklődő lenni, de az is gyárszagú volt. Akkor már inkább Fábry, mert a valamikori dramaturg legalább nem játssza meg magát. Rajta pontosan látszik mennyire leszarja a vendégeit, akik tisztábban is vannak kellék mivoltukkal.
Aztán itt van az új mindenes műsor. Dögöljek meg, ha megértem miért és kinek szúrta a szemét az Ablak anno vagy miért nem volt jó a Nappali ugyanerre a mindennel foglalkozunk tematikára. Na mindegy, most itt ez az MM - Mindennapi Műsor... bocsánat Megoldások Magazinja, ami mindenre tudja a választ, amire senki sem kiváncsi csak a készítők hiszik azt, hogy minden hétköznap délelőtt erre gerjed a nép. Azt sem teljesen értem, hogy a sportriporter Zelinka Ildikó mit követett el, amiért ezzel a műsorral büntetik? Vagy örüljön, hogy egyáltalán ott dolgozhat?
Na és van, amin röhögni is lehet pedig komoly akciósorozatnak szánták a készítői. A hétfő esti Hacktion. Hogy is mondjam... Laár Andráséktól kikölcsönözve "Komp akart lenni, de nem komplett". A kockafejűek fetrengve visítanak, hogy ekkora lúzerek dolgoznak kis hazánkban az IT szakmában. Az abszolút kezdő júzerek pedig bokán fossák magukat a félelemtől hogy ez tényleg így mehet? Ez a széria be akarja bizonyítani, hogy mi is tudunk Jack Bauereket teremteni Stohl Buci nélkül is. De tessék felkelni és rájönni, hogy bilibe lóg a kezünk. Mi ha megfeszülünk sem tudunk egy Mission: Impossible-t létrehozni. Azért mert a Tűzvonalban egy remekbe szabott krimi-akció sorozat volt, még nem a mi sorozataink fogják az amerikai csatornákat elárasztani. Hiába vannak jó színészeink, ha olyan amatőrségeket követünk el, mint mondjuk egy üditőautomata a hiperszuper titkos bázis bejárata, vagy hogy egy komplett kommandós alakulat csak azért van, mert az mennyire komolyan néz ki.
Vetélkedővel kezdtem, akkor befejeznem is azzal kell; a szokásos turisztikai programajánló műsorok annyira kevés propagandaértékkel bírnak, hogy ki kellett találni valami egyedit.  Ezért minden vasárnap este összecsap a Jakupcsek-csapat és Csiszár "Apukám" Jenő sztárválogatottja Magyarország témakörben. Olyan kérdésekre kell tudni a választ mint például. hogy hol épült az első vasútvonal kis hazánkban? A helyes választ adó csapat kapitánya pedig megforgathatja a szerencsehordót, hogy kiderüljön hány pontot ér a tudásuk. Tudom bennem van a hiba, mert nem akarom megérteni mennyire fontos ez országunk megismerése céljából. Nyugodtan tessék megkövezni kedves igazán mélyen magyar érzelmű olvasók, mégis a magam részéről úgy vélem a Ki tud többet a Szovjetunióról? átkonvertálásánál még az is többet ér, ha Alice Cooper kiejti a száján hogy gulash vagy az ha Brad Pitt és Angelina Jolie a következő filmjét a józsefvárosi piacon forgatja. Bár a magánvéleményem nem ez a rend kedvéért: Magyarország, szeretlek!
Éljen és virágozzék a kreativ magyar médiaagy amely kitalálta, hogy a köztévéből kereskedelmi csatornát kell faragni, de közben meg kell tartani a közszolgálatiságát. Így aztán a nézőket bezavarták a négyszögletű kerek erdőbe és minden kijáratot "fegyveres" antennahuszárok védenek nehogy ki akarjunk menekülni.

Megjegyzések