Egy papír mind felett

Mióta megint narancs a hivatalos színe Magyarországnak, robog az átalakítás, a saját érdekekre beállítás. Természetesen mindent megígértek a kampányban, amit aztán persze azóta vagy teljesítettek de csak részben,azt is hübelebalázs módra vagy azt mondták, hogy ezt jobban ki kell dolgozni és azért nem lehet most még úgy ahogy megígérték.

Nahát bassza meg, megint nem jött el a Kánaán. Ellenben, mivel kétharmados többségük van mostmár szinte bármit megtehetnek törvényesen. Kitalálták, hogy a határon túli magyarok kaphassanak magyar állampolgárságot is a lakhelyük szerinti országén kivül. Ez magában nem lenne rossz, ha szépen megtárgyalják az érintett országokkal. De nem. Kikiáltották, hogy így lesz és passz. Erre persze mindenki furcsán nézett, de az akkor még ficoi Szlovákia rögtön habzó szájjal kikérte magának az eljárást, és a parlamentükkel megszavaztatták, hogy aki magyar államporgáságot akar a szlovák mellé, az elveszti ez utóbbit. Persze tudjuk ez nagyrészt választási kampány volt a részükről, mert valamiért ab ovo utálnak minket. Ebből aztán volt egy kis külügyi bírkózás, de mire komolyra fordult volna az egész szerencsére Fico bukott.
Aztán amikor a svájci frank árfolyama elkezdett veszettül szárnyalni felfelé Matolcsy "Majd én megváltom a gazdaságot" György bejelentette, hogy július 1-től nem lehet más pénznemben eladósítani senkit, csak jó magyar forintban. Ha jól emlékszem mindezt június 29-én mondta, így persze hogy a bankok csak lestek ki a fejükből. Ekkor értettem meg, hogy a Fidesz Supermannek képzeli magát. Odaállnak a száguldó gyorsvonat elé, és puszta kézzel akarják megállítani.
Az egyszeri ember azt várná, hogy mindezt önzetlenül teszik a nép érdekében. Persze tudjuk, hogy ez korántsem nekünk lesz igazán jó. Azt már valahogy felfogtuk, hogy a politika nem értünk van, csak azt a látszatot keltik. Most viszont az Orbán Band egy pöttyet túltekerte az erősítőt. A régi kommunista szokásokat idézi fel bennem a legújabb húzásuk. Kitalálták ugye ezt a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, ami állítólag a rájuk szavazók akaratát tükrözi. Nem is ezzel van a baj, hiszen Petőfiék is megírták a 12 pontjukat, aztán kiadták. A baj azzal van, hogy a közhivatalokban "kötelezően" kifüggesztendő ez a papír. A rendelet úgy szól (zanzásítva), hogy adott méretben az intézmény legforgalmasabb és egyben legméltóbb helyén kell jól láthatóan kitenni. Ha rajtam múlna, akkor mindenhol a wc mellé tenném ki, hiszen fenti kritiériumoknak csak így lehet megfelelni. Persze nem kell mindenhol kint lennie, mert vannak olyan helyek ahol megtehetik, hogy nemet mondanak a rendelet teljesítésére. A megfogalmazodó miért kérdésre a legjobb választ az Alkotmánybíróság szóvívője adta. Azt mondta, hogy mivel ez politikai nyilatkozat és az AB politikától független szerv, Ők nem teszik ki. Én a helyében hozzátettem volna, hogy a Fidesz pedig kapja be! Szijjártó "Orbán szája" Péter azt mondta, hogy ezt a nyilatkozatot mind fent írtam a voksolók akarták, vagyis a kihelyezést is az Ő akaratukból kell megtenni. Én akárhogy erőltetem az agyam, nem emlékszem rá, hogy a szavazólapon volt-e olyan rovat, hogy: Akarja-e, hogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát kötelező legyen kirakni minden közintézményben?  
Már látom is, hogy a következő lépés az lesz, hogy január elsején a Duna jegén megkoronázzák a miniszterelnököt, és Szörényi Levente új rockoperát ír majd a nagy ünnepre Viktor, a király címmel. Koppány szerepét pedig megkapja Mesterházy Attila. Tényleg odáig fog fajulni, ez a "Kétharmadunk van, azt csinálunk amihez kedvünk szottyan éppen" , hogy a pártállami időkben bevett szokások térnek vissza? Csak most Sztálin képe helyett, ezt a nyilatkozatot kell kitenni. Aztán majd jó Viktor királyunk születésnapja lesz állami ünnep? Valamiért úgy érzem, hogy Orwell Állatfarmja itt és most válik újra aktuálissá.

Megjegyzések