Legyen Ön is Majdnem


Hölgyeim és Uraim, ez itt a Legyen Ön is Milliomos Felpörgetve. Üdvözöljék a műsorvezetőt, akit beültettek Vágó István székébe, hogy hazabassza a legnézettebb vetélkedőt. A stúdióban: Fábry Sándor!


A showman vetélkedőmajszterré válásáról már írtunk korábban. Fábry mondatszerkesztéséről, poénjairól mindig is az volt a véleményem, hogy annyira erőlködik velük mint székrekedéses a szarással. Mégis miben más ez a műsor, mint az előző? Új szabályok lépnek érvénybe, de nem saját ötletből. A Who Wants to Be a Millionaire? eredetileg angol találmány, amit aztán mostanra szinte mindenhol játszanak a világon. Ennek egyik módosulata az úgynevezett Hot Seat, amit 2008-ban próbáltak ki a norvégok. Azóta már az olaszok, az ausztrálok és a dánok is így nyomják. Mostantól pedig mi is.

Hat civil ült bele először a kezdőfélkörbe, hogy aztán vetésforgóban mindig egy székkel tovább vándoroljanak. A showman majdnem el is magyarázta az új szabályokat. Annyit elsőre elhintett, hogy mostantól se felezés, se telefonálgatás, se reprezentatív felmérés a közönség körében. Egyetlen egérút a passzolás, ilyenkor a soron következő játékos ül be. A passzoló játékos megy a helyére, és várja hátha megint odaér a rotáció. A csereember viszont azt a kérdést, amit átvett már nem adhatja tovább. Meg kell fejtenie, és kész. Ha sikerül megy tovább, ha nem akkor viszontlátásra. Vele együtt az addig legmagasabb nyereményösszegnek is lehet pápát integetni, mert az alatta levő összeg lép a helyébe. Ez addig ok, hogy a játékost kibasszák hiszen rossz választ adott. Akinek Cso-cso-szán a pörgetős foci és a téli sporteszköz egyesítését jelenti az meg is érdemli. Na de miatta a többiek miért kell szopjanak? Ők nem tehetnek róla, hogy a másik fasz. Attól pedig nem fognak tudni megvilágosodni, hogy egyre kevesebb a pénz. Viszont annak sem tudnék örülni, ha az orrom előtt nyernék meg azt, amit én összekapartam. Sanyi első áldozata a "forró ülésben" szinte saját tükörképe volt habitus tekintetében. Az a tipikus túlvezérelt, szereplési vágytól fűtött csendes őrült típus, akit hagyni kell kibontakozni (esetleg óvatosan megmosolyogni) különben beborul. Ha a tizennyolcas karika ott lett volna, valószínűleg a pasi simán le is szopja örömében, hogy itt lehet. Látszott a fején, hogy az a majdnem nyertes fajta. Hasít mint a lézerszike, aztán egyszer csak valahol megakad és vége. Ilyennel aztán nem nehéz beszélgetésbe bonyolódni, de megértetni vele hogy megszűntek a szintek száz rongy felett már sokkal nagyobb erőfeszítést igényel. Ha addig eljutott a delikvens az király, de akárhol bassza el utána, automatikusan visszaesik 100.000 Ft-ra. Ennyire válság van, hogy spúroskodni kell? A nyugdíjas kollégiumvezető volt talán a legszerethetőbb, és legnormálisabb ebből a bagázsból. Az egyetemista valószínűleg szívott egy kis zöldet felvétel előtt, azért vigyorgott mint akit baszni visznek. A lányoknak pedig maximum a biodíszlet szerepe jutott.


Térjünk vissza kicsit a szabályokhoz: non-stop a játékmenet. Vagyis nem lehet azt mondani, hogy ezt a kérdést már csak tét nélkül vagyok hajlandó megválaszolni. Aki ott ül a bárszékben, annak választania kell. Vagy megválaszolja a kérdést, vagy passzol (egyszer). A tizenöt kérdésen nem lehet sokat pöcsölni, mert az első ötre 15 másodpercek jutnak, a második ötre fél percek, a harmadik etapban pedig 45 másodperc van egy-egy válasz kitalálására. Na ez az egy jó ötlet! Emlékezzünk vissza arra az esetre, amikor még Vágónál az egyik játékos annyit szenvedett egy kérdésen, hogy lényegében az egész adásidőt az Ő görcsölése töltötte ki. Mostantól vége lesz az ilyeneknek. Ketyeg az óra, nem érsz rá bizonytalan rovarokat (mitévő legyek) utánozni. Igaz Sanyi annyira nem egrecíroztat, hogy gyerünk már. Csendesen megjegyzi, hogy időre játszunk de agyon nem töri magát a limit tartásáért. A második részben már celebekkel küzdött Fábry, és valahogy ott lendületesebben ment az egész, mint a civileknél. A végére sikeresen leapasztották a főnyereményt másfél millióra, és jött az utolsó talpon maradt híresség Szujó Zoli, akitől a műsorvezető még az első odakerülése során megkérdezte mivel is foglalkozik. Nem egy cégnél dolgoznak? Persze a Showder mester mindig ilyen volt. Majdnem felkészült a vendégeiből, csak épp fingja nem volt a vendég mi a faszt csinál, ki a rák hívta ide és miért. A box utca embere is majdnem hős lett, mert közel járt a megfejtéshez mégis elbaszta. Persze nem hagyhatta ki, hogy Ő lisztérzékeny és a nyereményét felajánlja az övéinek. Egyem a gluténmentes fejét. 

Az egész feltuningolt Legyen Ön is Milliomos egy majdnem műsor. Majdnem műsorvezető meséli el majdnem a szabályokat, amiket a majdnem nyertesek majdnem meg is értenek. Én például az adásban konkrétan kimondva soha nem hallottam, hogy nincs restart minden hibás válasz után. Hülye nézőnek bele kell verni a fejébe légkalapáccsal az infót, különben majd ír egy levelet az ORTT-hez, hogy átbaszták. Aztán majdnem humoros beszólásokkal megpróbálják kitölteni az üresjáratokat, hogy a nézők jól szórakozzanak. Végül is sikerült. Majdnem.

Megjegyzések