Szem ellenzők 2 – A műsoridő fosztogatói


Mindenki tudna felsorolni tucatjával olyan műsorokat, amik megtekintése totálisan kikészítette idegileg. Legutóbb a trash reality műfajából mutattam meg három ilyen förmedvényt, és átkötési szándékkal megemlítettem egy másik műfajból a számomra legirritálóbb produkciót. De ha csak a TV2 Róna utcai épületében maradunk, akkor is maradt bőven még olyan műsor, amit azelőtt kellett volna megszüntetni, hogy adásba került.

Kezdjük a legnagyobb buktával. Nem is akármekkora zakó volt ez, hanem XXL méretű. Próbáltak egy egész estés, zenés-táncos-humoros műsort alkotni. Azt hiszem régen ezt hívták esztrádnak. Már a promóciós kampány is olyan erőltetett volt, mintha két számmal kisebb nadrágba próbálták volna belegyömöszölni a sörhast. A gyenge kezdés után erős visszaesés volt az élő műsor. Kern András és Kamarás Iván együtt, az Irigy Hónaljmirigy, a Bagi-Nacsa páros, és Kapócs Zsóka közreműködésével hatalmas szarkupacot hordtak össze. Akkor sem menekültek volna az ősrobbanásnál is nagyobb égéstől, ha felvételről adják. De belehajtották ezeket a szereplőket, hogy élőben próbálják meg felkelteni a Csipkerózsikaként funkcionáló érdeklődést, aztán csodálkoztak, hogy csak több órás ripacskodásra telt. Ez Kardos doktor (lásd: Ötvös Csöpi filmek) igazi mélyrepülése volt. Szerencsére megkapta méltó jutalmát a műsor, mert az első adás után elkaszálták.
A következő áldozat kicsit tovább bírta, de szerencsére szintén hamar kimúlt. Ez a Bochkor Gábor által vezetett Buzera volt. Már a címválasztás és a bevezető kampány is magával hozta, hogy ez sem lesz hosszú életű műsor. Az alapkoncepció, hogy egy asztalhoz ültetik Havas Henriket, Verebes Istvánt, és Torgyán doktort. Melléjük rántanak két celebet, majd kapnak egy feladványt a nézőktől Bocsi tolmácsolásában. Ha megfejtik, akkor ipiapacs egy, kettő, három te vagy a fogó. Ha nem, akkor a néző kibaszott velük és nyer egy kis pénzt. Magában az ötlet még nem volt kidobott műsoridő, de amikor a hímek közé beeresztették Kelemen Annát, akkor vége lett a világnak. Ezúton szeretném előre megköszönni Árpa Attilának, ha úgy dönt majd, hogy minden idejét az amerikai focinak szenteli és kivonul a magyar médiapiacról. Mert mióta átigazolt az RTL-ről inkább csak árt, mint használ.
Azt már nem tudom pontosan kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy csináljon egy női Heti Hetest (továbbiakban: HH ) de bízom benne hamar megbánta. Mert ellenkező esetben a gyehenna tüzén pörkölődjön jó sokáig. Talán éppen a Vitriol volt az első mozzanat a két kereskedelmi tévé közti hidegháborúnak. Ami jól fut az egyiknél, annak a saját változatát kell megcsinálni a másiknál. Aki húzó név az egyiknél, azt meg kell kísérteni, hogy átálljon a másikhoz. Persze amikor az említett műsor megszületett mindenkinek teljesen világos volt, hogy a TV2 próbálkozik a copyzással (Jakupcsek Gabiban megtalálták a női Csiszár Jenőt is) mégis tagadták vadul. Hiszen volt némi nemű nemi különbség a két csapat között, meg ugye ez a műsor inkább olyan nőies hírekkel akart foglalkozni. Tehát nem lehet koppintás, és punktum. Aztán az idő igazolta, hogy a HH-t nem lehet másolni, sem überelni, sem semmi. Most Hajdú Pétert vetik be ellenük, kíváncsi leszek a nézettségi adatokra.
Ha más nem segít, meghívják Uri Gellert, és majd Ő felgörbíti azt a statisztikát. A világ több országában kereste ifjú utódait egy vetélkedő keretein belül. Az egész Izraelből indult (honnan indult volna?) Hayoresh néven még 2006-ban, aztán lett amerikai, német és holland változat is. Nálunk is felbukkant ez a műsor A kiválasztott címen. Akármelyik verziót is nézzük az összhatás ugyanaz. Furábbnál furább alakok jöttek össze benne bebizonyítani: olyan penge az elméjük, hogy a papírlapot is gondolattal kettévágják. Őket zsűrizte az izraeli magyar mentalista. Igazából maga ez a fogalom is relatív, hiszen aki valamivel jobban tud koncentrálni és gyorsabban kapcsol, mint az átlagember azt már mentalistának nevezik (lásd az RTL-n most futó sorozatban). Minden más, ami ezen felül van az már hókusz-pókusz. Olyan cirkuszi showt kapunk, amiben csak bűvészek és illuzionisták vannak ugyan, de mindent megcsinálnak a maguk módján. Az egyik legnagyobb botrányt a kígyóbűvölős szám kavarta, amikor úgy állították be szegény kutyafejű boát mintha legalábbis fekete mamba lenne. Volt ott mindenféle szakértő, mentős ellenszérummal, végrendelet meg mifaszom. Csávókám négy egyforma amfora (nagy korsó) közül kiválasztotta óriási mentális tehetségével, hogy melyik háromban nincs az a nyomorult kelgyó. Szerencsétlen állat maximum attól volt mérges, hogy nem hagyják békén pihenni, mert semmi köze nincs a viperához, aminek bemutatták. Az egészben igazából az bosszant, hogy ha Ki a legjobb Harry Potter? versenyt hirdetnek tán még szórakoztató is lett volna a műsor. Így viszont csak néhány feltörekvő bűvész hírnévszerzési magánakcióit láttam, ami által hiteltelenné is vált a küzdelem. Az egésznek pedig aláfestő zeneként ott voltak Geller félig angol, félig magyar nyelvű kommentjei illetve saját produkciói. Én nem vagyok teljesen szkeptikus, de nekem nem tudta letolni az állam egyik jelölt sem. Azt sem tudom elképzelni, hogy attól, mert kurvára koncentrál a fenomenális kanálhajlítási nagymájszter és azt kiabálja bele a kamerába: "Edzs, káttö, három, mukodj!" majd hirtelen elindul a falióra is, amibe már évek óta belerohadt az elem. Szerintem mindez csak Uri muri volt.
Ezekről a műsorokról mindig eszembe jut egy anekdota (bár nem tudom pontosan visszaidézni, a lényeg benne van) Egyszer egy nagyon híres színészt megkérdezett egy rendező a darabjáról. A színész azt mondta neki: - Fos. Erre a rendező próbálkozott kicsit javítani: - Na és ha összeáll? A színész válasza: - Akkor még lehet szar is.


Megjegyzések