Televerzum - A két Góliát

A különböző csatornák törekednek arra, hogy ne csak lopott műsorokkal töltsék ki a meghatározott időkeretet, hanem saját produktumaikat is a nagy plénum elé tárják. Van ahol ez 90%-ot is kitesz, de olyan is akad ahol ez igen minimális érték az egészt nézve. Csatornaszörfölgetéseim során sok ilyen "maszekműsorba" futottam bele. Most a két nagy kereskedelmi tévé kínálatából szemezgettem a teljesség igénye nélkül. Vegyük elsőnek a TV2-t, mert ott aztán bőven van, ami eldugaszolja a lefolyót.



Pokerstarts.hu : A manapság mindenhonnan folyó celebpóker komolytalan változata (nem mintha maga a műfaj az lenne). Mr. All In előhúzta az Ő dámáját (miután Nacsa Olivért elkergették melőlle), s így kettecskén jól el is lennének. De ez inkább Gyuri bácsi magánszáma, amiben Klárika az "unterfrau" (lásd: untermann). A táncdalénekesből lett pókerkirály szinte halálra izgulja magát minden leosztáson, de nem értem miért? Mert ha komoly emberek játszanának komoly tétért komolyan, akkor tán meg is érteném. A Sport 1-2-n még élvezhető színvonalú csatákat közvetít(ett), igaz azok amerikai normális pókerjátszmák (voltak). Én itt maximum azért aggódnék, hogy Hajdú Péter sarka Kata felismeri-e a kör ász és a treff közti különbséget. Nem pusztán genyáskodásból írom ezt, hanem mert a TV2 majdnem hivatalos blogján jelent meg egy kis videócska, amiben az említett hölgy éppen megfogja az egész játék lényegét.

"Teljesen megértettem a pókert. Tudom, hogy ha kú-kú betűm van, akkor az, akkor az már nagyon, meg jé-jé, meg ká-ká meg ilyenek, akkor, akkor „All in”…"

10! : Vegyél egy csapat celebet /vegyesen hazai és külföldi/, rakd őket valamilyen téma szerint tizes sorba. Aztán vegyél egy másik adag kevésbé celebet /csak hazait/. Ezekkel fikáztasd azokat, akik a listán vannak. Néha lesznek egybeesések, de ezeket gyorsan le lehet rendezni. Ha mindez megvan, fogj egy műsorvezető csajt. Ő lesz a díszmasni ezen a sztárfosáson. Öltöztesd fel úgy, hogy hasonlítson egy húsvéti nyúl - qrva - pávián hibridre. Erre a célra a legjobb modell Szorcsik Viki. Anno a Jóban-Rosszban főnővéreként kezdte, ott lett híres. Majd mondhatnám, hogy kinőtte a szerepét, de inkább az a véleményem, hogy ez csak egy gyenge kezdés utáni erős visszaesés. Az egész műsor arról szól, hogy X miért nem szereti mondjuk Michael Jacksont (RIP!). Értelme semmi, haszna semmi, de legalább szórakoztató műsor. Pedig néha úgy érzem, ennél még az is sokkal izgalmasabb lenne, ha mondjuk Geronazzo Maria szájméretének alakulásáról vetítenének dokumentumfilmet.

Azért az RTL Klub sem panaszkodhat, mert ott is alkotnak rendesen! Igaz Ők már elérték a nézhető műsor szintet.

Fél kettő : A csatorna újrahasznosító műsora. Abból dolgozik, amit más műsorokban már ellőttek. Annyit a javukra tudok írni, előre bevallották. Ez egy olyan tehén, ami másik tehén által legelt füvet emészt újra. Jobb mintha Z kategóriás dél-amerikai sorozatokat kéne nézni, és délután amúgy sem feltétlen parlamenti közvetítésen sziesztázik az ember, bár vannak ilyen perverzek.

Házon kivül : Közéleti szembesítő műsor, ahol a kisember beolvashat a politikusnak, szakértőnek. A kezdeményezés király, hiszen tv stáb nélkül mikor jut az ember hivatali illetékes kartársak közelébe? Soha. Tessék itt a lehetőség, mondják bele a szemébe. Aztán lámpák lekapcs, kamera leáll, cuncimókus riporter kislány kikiséri kartársat autójához, és minden marad ahogy volt. Aztán csütörtök este kisember leül a készülék elé, és elhiszi, hogy Ő most jól megmondta, és majd 180 fokos fordulat lesz, meg reform, meg világbéke, meg mif@szom. Másnap felkel, és rájön, hogy a világ nem változott meg, Ő viszont lehet, hogy rápacsál a nagy beszólógatásra mert esetleg ahonnan a kartárs jött, hirtelen túlszámláz, vagy talál némi behajtani valót, stb... Tegyük hozzá, van amikor a stáb szopik nagyot, de ez ritkább.

XXI. század : Amolyan kultúr riportműsor, ahol például Gömbölyűlábú Alajos festőművész élete és munkássága a téma annak fényében, hogy Weinberger Teréz a szerelme volt-e vagy sem. Nem vetem meg, akinek az ilyen tárgyú riportok sokkal fontosabbak, mint például az adótörvények. Persze vannak komolyabb témák is, de mégis az egész valahogy olyannak tűnik, mintha a történész meg a bölcsészhallgató ülne egymással szemben és beszélgetnének Budapest régi utcáiról. Van, akinek érdekfeszítő, de országos kereskedelmi csatornán ilyen műsort sugározni igen merész vállalkozás még kedden késő este is.

Ha csak ezt a két óriást nézzük, már akkor is felfedezhetőek mitől kezd hirtelen kezd olyan érzése lenni az embernek, hogy néha halkan a sarokba elbújva visszasírjuk Anettkát. De bizony mondom néktek van ennél lejjebb is, és én vállalva minden veszélyt alá fogok még merülni ebbe a pöcegödörbe. Folytatása következik.

Megjegyzések