Gasztrohősök


Szeretjük a hasunkat, és ez meglátszik rajtunk. Na meg a műsorainkon. Egész kis csapatot tudnánk összehozni a képernyő sztárszakácsaiból. A postban nem kívánok semmilyen sorrendet felállítani, pusztán az egyszerű tévénéző és szakács végzettségű felesége közös nevezőre hozott véleményét közzétenni. Hiszen ennek az alakulatnak minden szereplője más más személyiség. Vegyük csak sorba őket.



"A magyar Nigella" : Stahl Judit anno a csigakettesen még híradósként kezdte. Az a Pálffy Pista volt a párja, aki most Fridivel perben és haragban. Aztán jött a gyerek, és a megvilágosodás. Ő nem akar többé a Tényekben szerepelni, inkább elmegy Ámerikába. Tanulni vagy üdülni? Már nem is tudom pontosan, de nem is túl fontos most azt hiszem. A lényeg, hogy megtanulta hogyan kell médiásan főzni. Mert a paprikás krumpli elkészítése nem túl nagy dolog. Ezzel nem lehet igazán ütni. Na de mondjuk a currys-kókuszos réparagú indiai lepényekkel sokkal izgalmasabb, és jobban mutat a képenyőn nem? Persze ahhoz, hogy ebből műsor lehessen kellett a múzsa csókja. Akkorát cuppantott, hogy Juditból egy Nigella Lawson klón lett, és úgy is maradt. Védekezett e kijelentés ellen kézzel-lábbal-fakanállal, de hiába. Mert, amit legjobban tagadunk, abban tuti van valami. Ex-kollegája is beillik a sorba, hiszen Ő éppen mondjuk úgy, kibic sommelierként (magyarul borpincér) ténykedik másodállásban. Nem túl nagy a valószínűsége, hogy bármelyik étteremben az asztalunk mellé lép, hogy fél órát beszéljen a borokról. Inkább könyveket ír a témában. Talán jobban is járunk.



"Gasztrokibic" : Sági Szilárd másik neve lehetne Gerillaszakács is, hiszen onnan ismerheti az ország, hogy egy társával a leglehetlenebb helyeken próbáltak meg egy-egy kaját elkészíteni. Hol patikából, hol okmányirodából dobták ki őket. Aztán eltelt kis idő, és a TV2 fantasztikus sztárfőzőcskéjében találkoztunk vele újra. Immár mint külsős, aki osztja a celebeket. De a gastroreality momentán nem olyan érdekes, így csak ismétlésben láthatóak a konyhai szerencsétlenkedések.


"Az olasz" : Becsületes nevén Gianni Annoni, de mindenki csak Gianninak hívja. Nagyon anno Fridi importálta. Azóta Ő lett a magyar média gigoloja. Már nem is tudnám összeszámolni lassan mennyi műsorban szerepelt, vagy vezette azt. Közben nyitott egy éttermet, de a képernyőre odaragadt, mint egy levakarhatatlan matrica. Mostanság egy saját brigádot vezet, akik kifőzdétől pizzériáig járnak, hogy átalakíthassák. Van a csapatban egy belsőépítész, aki a legmerészebb tervekkel áll elő a faltól falig reformálásban. Egy botanikus, aki megpróbálja megmagyarázni miért azokat a virágokat kell elhelyezni, amiket Ő szeret. Na és a mesterszakács, aki megmagyarázza, hogy lángosból nem csak a tejfölös fokhagymás az ehető. Ezt a teammunkát koronázza meg Gianni. Olasz és főnök, a legrosszabb kombináció. Alapból nem bír megülni a seggén, de ráadásul még idegesen nyomja a "tempo, tempo"-t. Csoda, hogy vannak olyan emberek a különböző helyeken, akik befeszítenek? Nem rossz ez a mediterrán temperamentum, csak néha sok. Tudom, az időt nem lehet megállítani. Ha kész kell lenni adott napra, akkor kész kell lenni. De mintha ez a sietség alábbhagyna, amint megjönnek a díszvendégek. A tempo giusto enyhül allegrová majd átmegy andantéba.



"Klubszakácsok" : Stan és Pan a konyhában. A sztárszakács és a színész, mint 2 jóbarát válvetve főztek az RTL Receptklubjában. Jók is voltak, amíg egyszercsak szét nem hullott a duett. Előbb Kaszás Géza mondta azt (nem tuti, hogy önszántából), hogy Ő inkább csak hangjával működik közre. Az neki amúgyis fekszik, hiszen komédiás. Aztán Kovács Lázár megnyerte a lehetőséget, hogy Washingtonban a nagykövetségen sütögethesse a pecsenyéjét. Gézát már láthattuk a Hal a tortánban is, ami arra enged következtetni, hogy szerződést szegett. De úgy gondolom, hogy már olyan átjáróház lett a két rivális csatorna, hogy jóformán fel sem tűnik az ilyen. Én örömmel néztem azon adásaikat, amikor éppen nem a stúdióban jópofiztak, hanem kitelepültek. Ők voltak a tvfőzőcske műfaj nagy párosa.




"Bederobi" : A TV Paprika szerintem egyik legnagyobb neve. Ért a főzéshez (azért mesterszakács), és élvezi is. Sőt, még a kamera sem blokkolja le. Inkább valami fölfoghatatlan vidámsággal áll a munkalap mellett. Nem tudom mi ez a szenvedély, de tény, hogy (bármilyen drága is lehet) egyszer elmegyek abba az étterembe vacsizni a nejemmel, ahol Ő főz. Jópofa figura, akit csak az embergyűlölők nem tudnak értékelni. Mindegy, hogy Szőke Bandival bográcsoznak vagy egyedül utazgat a Monarchia városaiba mert a lényegen nem változtat. Érdekessé tudja tenni, még az odaégett sültkrumplit is.


"Laci bácsi" : Benke László olimpiai bajnok mesterszakács. Nagyon tiszteletreméltóak az elért eredményei, de nagyon korlátozottan tudja feltuningolni az ember étvágyát. Egyrészt mert az ATV nem a legnézetebb csatorna (jó mondjuk a Vidám Vasárnapot most nem vettem figyelembe), másrészt mert Laci bácsi inkább a nyugdíjas korosztály szívét tudja meghatni. Az adások időpontja amúgy sem ideális. Hétköznap délben max. az otthon ülő idős emberek, és a kismamák érnek rá főzőcskét nézni. A vasárnap délután talán egy fokkal jobb, de még akkor sem fognak tömegek kínjukban eret vágni, ha tán mégsem tudják megtekinteni mondjuk a borókás vaddisznóragu elkészítését.


Mint említettem feljebb a lista korántsem teljes, de még valakit meg kell említenem. Hiba lenne kihagyni Molnár Margitot. A fiatalabbak biztos nem vágják kiről beszélek, de valószínűleg szüleik még emlékeznek a Főzőcske, de okosan című őskori leletre. Ez a műsor akkor ment, amikor még nem voltak kereskedelmi csatornák. Az Index Fórumában találtam rá egy kedves emlékre OPNI-szökevénytől:

"Horváth Gyula volt a vendég. Pörköltet készített, a köret, ahogy ő mondta: nákkedlivel Molnár Margit kiigazította: Galuskával.

Erre H. Gy.: Azzal is jó, de nákkedlivel sokkal finomabb."

Megjegyzések