A Médiafarkas visszatér


Nemrég jártam Krakkóban, és ahogy azt az emberek szokták én is bekapcsoltam a szállodai szobában található tv készüléket. Abból a szögből nézve nem is olyan rossz a magyar médiahelyzet. Igaz Lengyelországban az állami tv egyik csatornája tölti be a hír tv szerepét (ne tessék félreérteni nem a Hír TV-ről beszélek, hanem általánosságban a híradó jellegű csatornákról). Viszont olyat láttam, amit még a 80-s évekeben, és akkor is csak videón. Hangalámondásos film! Először azt hittem a szinkron csúszott el, de nem. Tényleg egyhangú volt. Mi meg a romániai magyar szinkronhangok miatt anno mekkora cirkuszt rendeztünk :)
A cirkuszról jut eszembe, hogy mintha a TV2 és az RTL direktbe szívatnák egymást, aztán fesztiváloznak, hogy a másik milyen szemét. Vegyük pl. ezt az új őrületet, a celebtetrist. A vörös kettes csapata csinált próbafelvételeket egy ilyen műsorból. Aztán kiderült, hogy kamu az egész, és csak az RTL-t akarták cumiztatni. Erre mi lett? Most visszacumiztatták a TV2-t, mert a Széf helyett, ezentúl medencébetologatás lesz. Viszont a másik oldalon a bicskanyitogatás mellett újraindul a táskanyitogatás. Mert egyszer régen, még Gundel Takács idejében ez a műsor már bevált. Azt gondolják, majd Kovács Áron vezetésével megint méltó lesz régi nevéhez. Mert a név kötelez. Főleg a hírnév! Ha több évtizedes akkor meg pláne! Mint mondjuk Mr. All In esetében, akit Klárikája próbál Kordában tartani. Mióta Nacsa Olivért megkérték, hogy ne akarjon nagyon kibickedni Gyuri bácsi reinkarnációjaként, talán még nézhető is a műsor. Persze a pókert ettől még ugyanúgy nem fogom érteni, de legalább elszórakozom rajta, ahogy szinte agyvérzést kap egy-egy leosztás után az izgalomtól. Na de pont ettől lesz cool. Majka és Pimasz úr kettőse, valahogy nem tud ennyire érvényesülni nálam. Kis vak, nagy vak, nem emel hiába. Viszont azt senki nem múlhatja felül, ahogy a magyar Karel Gott beleüvöltötte anno a Sport1 csatornán az éterbe: - Megadta! Megadta! Ezt mondjuk Papp Gergő előadásában azért nagyon megnézném. Főleg mert Ő inkább az a figura, akit nehéz kihozni a béketűrésből. Néha úgy érzem, hogy Joshi Bharathoz járt tanulni higgadságot. Még azt a békát is lenyelte, hogy a TV2-nél megmutatták neki, merre van a kijárat. Sőt ezáltal a kettőről a háromra jutott. A Viasatnál nagy örömmel várták, és vihette magával saját karakterét is. Minden vasárnap fél órában sikeresen belepiszkál valamilyen nagy volumenű témába, a maga nemében nem is rosszul. Mindössze az a baj, hogy csak mostanra jutott el (talán) a nézők sokasága oda, hogy ez nem oknyomozás. Tény, hogy én is beleestem elsőre ebbe a tévhitbe. Aztán Gergő blogján felvilágosított mindenkit, hogy ez a műsor nem erről szól. Ő csak megélni és megérteni szeretne. Ez így teljesen rendben van, mindössze kicsit elhamarkodottan. Az óceán fenekére sem merülnek le könnyűbúvár felszerelésben, ha jól tudom. Tehát fajsúlyos témákat sem lehet igazán megmutatni 30 perc alatt. Az már tényleg csak a hab, hogy a beilleszkedés az adott körbe sem megy zökkenőmentesen. Hiszen majdnem 40 évesen emósnak látszani, akármilyen jó a sminkes mindenképpen full pihent ötlet. Vagy ha valaki azt gondolja, hogy minden meleg harcsabajuszos, bőrmellényes, kamionsofőr típus, az ne csodálkozzon, amikor a nem heterók röhögik körbe. Én is szeretném megérteni, hogy Pimasz úr miért úgy akar beolvadni a környezetébe, hogy a legidétlenebb kinézetet veszi magára. Egyszer majd eljutok erre a magasabb szintre is talán. Na mindegy, a lényeg, hogy nem veszett kárba az a sok Naplós riport.

Arra is kiváncsi lennék, hogy a lengyeleknél is vannak-e ilyen figurák, akikről egy lengyel médiablogban lehet írni. Vagy csak alámondásos western filmek sugárzására van lehetőség? Uff! Beszéltem!

Megjegyzések