SZEMÉLYES JÉZUS


A következő írás részben a fantázia szüleménye. Bármilyen egyezés a valósággal nem feltétlen csak a véletlen műve (magyarán mosom kezeim, mint Pilátus)!



„Nagyon vidám vasárnapot kívánok Kedves nézőinknek! A következő 2 órában rohadt boldogok lesznek, ezt megígérem. Isten engem úgy segéljen! Vagy Önök az 1 százalékukkal. A műsor első részében a MissziónáTorok formáció fog dicsőítő és lelkesítő énekeket előadni. Olyan nagy zenészek vannak a csapatban, hogy ennél jobb gárdát nem is terelhettünk volna össze a nyájnak. Itt van pl. Feri, aki Süsü zenei apukájának énekelt anno. Vagy az énekesnő, aki Eurovíziós dalfesztiválon kérdezte meg, hogy kinek mondja el vétkeit. De említhetném a 2 srácot (Sanyit és Szabolcsot), akik valaha egy fiúbandában pazarolták a tehetségüket. Na és persze semmiképp sem hagynám ki remek dobosunkat, aki Szikora Robi mellett akkora keresztény lett, mint ez a csarnok. Ezután jön mesterünk, tanítónk, vezetőnk Sándor. Először imádkozni fog, majd az interaktivitás jegyében játékot, nyertest és igét hirdet. Majd ahogy Portokalos apuka bebizonyította a Bazi nagy görög lagziban, hogy minden szó a görög nyelvből származik, úgy válaszol gyülekezetünk első embere is a beérkezett levelekre, és megvilágítja, hogy minden kérdésre van egy idézet a Bibliában. Végül pedig a nézők áldott állapotba kerülhetnek. Kellemes vallásgyakorlást!„

A vasárnap lényeges nap a hitéletben. Az Istenfélő emberek szépen elviszik bűnös lelküket földi porhüvelyükben tartva a templomba, végigülik, állják, térdelik a „műsort” aztán mintha mise történt volna, szépen hazamennek. A Hit Gyüli sem tér el sokban ettől a koncepciótól. Az emberek betipegnek a csarnokba, úgy kiöltözve mintha csak báli szezon lenne. Aztán ahogy elkezdődik a közvetítés olyan transzba esnek, hogy Dr. House megnyalná mind a 10 ujját ennyi élő Parkinson-kór tünet láttán. Nem mintha nagyon kéne a híveket spannolni, de a zenekar azért van, hogy turbózzák a hangulatot. Ők meg nyomják, ami a csövön kifér. Pár perc után már szinte azt hiszem, hogy a Sziget Táncdalfesztivál sátrából adnak közvetítést, csak a dalok szövege miatt nem tévedek el. Vagy érthetetlenül énekelnek, vagy csak esélyegyenlőség felkiáltással írják a képernyőre, amit hallanunk kéne. Mondjuk, ha ez utóbbi az igaz, akkor viszont Sándor „atya” prédikációját miért nem feliratozzák? Helyette sms csík van, ami jól eltereli az ember figyelmét. Megnéznék egy hasonlóan nézőorientált közvetítést a Nagypénteki szentmiséről a Bazilikából: „Jézust keresztre feszítették, és hovidezsi néző kérdésre válaszolva, azért halt meg, hogy megszabadítson minket.”
Úgy tűnik az ATV valamilyen missziót vállalt magára. Nem elég, hogy minden hajnalban evangéliumot lehet látni, reggel kilenckor az előző éjszakai 700-s klub ismétlését (egy amerikai reggeli televíziós műsor, mely minden hétköznap élőben jelentkezik Virginia Beachből) nézheti, akinek az a szíve vágya, hogy Pat Robertson szóljon hozzá szinkronizálva. A ráadás pedig a Vidám Vasárnap, ami megkoronázza a hetet, mert a csatorna szerint: „2001 decembere óta a legnézettebb magyarországi vallási műsor, kábelen az egész országban, műholdon pedig Izlandtól Jeruzsálemig fogható, az ATV nézői a hírműsorok mellett a Vidám Vasárnapot nézik a legszívesebben” . Én hívő ember vagyok, de valahogy mégsem tudok rákattanni erre. Simicska Lajos mondta anno, hogy mindenkinek alanyi joga hülyének lenni, így nem ítélkezem azokon, akiknek bejönnek a Mojszejev együttest is majdnem túlszárnyaló, dervisként táncoló emberek. Azokat sem bántom, akiknek a hét utolsó napján ebéd előtt még szüksége van Németh Sándorra. Ha ez kell a boldogságukhoz, ám legyen. Magam részéről viszont azon az állásponton vagyok, hogy mivel úgyis jön a jó idő inkább: „Kelj fel és járj”!

Megjegyzések