Instant utazás


Szeretem az utazós műsorokat, mert olyan helyeket is láthatok, ahova nem nagy az esélyem eljutni. A Travel Channel pont erre a célra született, mert fotelből nézhetem meg a bolygó különböző helyeit. Persze aki ragaszkodik a magyar csatornákhoz, azoknak ott van például a Főtér a királyi tv-ben, vagy a TV2-n a Kandász Andi féle kalandjárás. De ezek nem jutnak túl messze a világban. Hisz az előbbi inkább kis hazánkon belül ténfereg, nagyritkán kicsit túlmegy az országhatáron, de akkor sem mer túl messzire menni. Kicsit olyan, mint a kiskutya, aminek kiengedhető póráza van. Tud is szaladgálni, meg nem is. Mert a póráz a gazdi kezében van, és bármikor visszaránthat. A Kalandjárat is hasonlóan működik, csak annyi a különbség, hogy nem annyira a város szépségeit mutatják, hanem a különböző programokat. A vízicsúszdától az iszappakoláson át a lovardáig, amit a wellnessturizmus kategóriába bele lehet szuszakolni. Ezek a műsorok se rosszak, csak valahogy nem tudnak igazán stimulálni. Na de a vasárnap délelőtti Menetrend, az igen! Az elvisz oda is, ahova csak akkor mehetnék, ha olajsejk lennék az Emirátusokban.

Az RTL Klub megalkotta az instant utazós műsort. Van 20 perc (ami ha leveszem a támogatókat és a reklámot, akkor mondjuk negyedóra), abba beleszórják a városról fontos infókat és majd kitölti a műsoridőt. Lehet kolbászolni vizuálisan belföldön is. Péntek éjjel, amikor már a baglyok is belülről nézik a szemhéjukat. Most persze lehetne jönni azzal, hogy de hétközben, főműsoridőben mindig adnak egy kis ízelítőt. Nincs de! 5 napon keresztül ugyanazt a fél percet nézegetni abból az adásból, amit maximum a neten tudnék visszakapni (fent említett okból) erősen idegessé tesz. Akkor inkább nézek Emese matinét. Ebből a szempontból a külföldi helyeket bemutató verzió azért sokkal emberségesebb. Nem állítom, hogy vasárnap ebédidő tájékán mindenki rácuppanna a képernyőre, viszont mégis nagyobb nézettséget tud produkálni, mint egy hajnali műsor. Még érdekes is lehet, ahogy a 2 kalandor (Vanda és Feri) kipróbál mindent, és megkóstol szinte bármit a mi kedvünkért. Éppen csak annyi a bajom, hogy véleményem szerint ezt nem lehet élvezhetővé tenni ilyen rövid idő alatt. Nagyjából olyan érzésem van, mintha kiutaznék Bécsbe repülővel, megnézném Schwechatot kívülről, aztán a következő járattal már jönnék is vissza. Voltam is meg nem is, láttam is meg nem is, kiélvezkedtem magam turisztikailag meg nem is.
Ha már utazunk, akkor úgy menjünk, hogy legyen is értelme. Persze nem árt felkészülni előre, és arra jó lenne a Menetrend, ha tisztességesen elosztva (mondjuk heti vagy akár 2 heti ½ órában ) tálalnák elénk. A tasakos turizmus korántsem olyan lélekemelő, mint a normális kirándulás.

Figyelem, a mellékelt videó még 2008-as! Itt még Palotás Petra látható Vanda helyén!

Megjegyzések