ISTVÁN VAGYOK, GYÓGYÍTANI AKAROK


Ha valamilyen véletlen folytán leragadsz a nagy csatornaszörfölés közben a vidéki tv-k koprodukciójaként született Hálózaton, netán az anno Anettka tévének becézett, az amatőrizmust profi módon űző kanális marasztalna képernyő előtt mindenképpen érdemes belepislantani a Telejósda című betelefonálós agyeldobásba.

Nem vagyok spirituális szakértő, és nem is tisztem fikázni a különböző jósokat, látókat, médiumokat (ezt meghagyom Vágó Istvánnak, aki valamilyen tudományosan alá nem támasztott módon akart leszokni a dohányzásról, és aztán csodálkozott, hogy a szkeptikus társaságbéli barátai ki akarták tekerni a nyakát). Viszont van valaki ebben a rettenetben, akinek a „fellépéseit” nem lehet kihagyni. A fiatalembert Istvánnak hívják, és minden alkalommal más munkakör szerepel a neve mellett. A mentalistát talán csak azért nem írják oda, mert félnek, hogy Uri Geller rajongói elgörbített kiskanállal fognak rá vadászni a nyílt utcán. Igaz, aki meglátja könnyen azt hiheti, a Kiválasztottban alaposabban megismert Cristian Panthera anorexiás változatát látja. Emberünknek többek között női fodrász végzettsége is van. Valószínűleg ezért tűnik úgy, mintha Oli úr új évezredbeli reinkarnációja lenne. A műsor egyébként a szokásos betelefonálós sémára épül. Felhívod a képernyőre kiírt számot, aztán adásba kerülsz (de inkább nem), és van kb. 20 mp időd elmondani, amiért ennyit vártál. Aztán kijön a telefonszámlád, és meglátod mennyibe került ez a kis szereplésed már értékelni tudod, hogy a mentőket ingyen lehet hívni. Pistánk képes háromszor egymás után elmondani a magyar, szlovák és román telefonszámokat. Ez már önmagában akkora produkció, hogy kitöltethetnék vele a háromnegyed órát. De jósol is, méghozzá üveggömbből. Elnézve ennek a szörnyűségnek a jósait, valószínűleg egy táblázatot tanultak be, és adott problémára adott jelenés van rendelve. Olyan, mint a huzigálós játék, ahol pároztatni kell a két oldalon felsorolt szavakat.
Lövésem sincs, hány ezer nézője akad a műsornak. Arról sincs statisztikám, hogy mennyien telefonálgatnak be, miközben szegény jósok látványosan szenvednek a tétlenségtől. Látom a jövőt: leültetik őket egy pókerasztalhoz. Játszhatnak tarot kártyával is akár, közben egy-egy betelefonálónak jósolnak. Korda Gyuri bácsi pedig végig izgulja a leosztásokat, és 5 percenként bekiabálja az all in-t. Aki eddig hókuszpókusznak gondolta a spiritizmust, így legalább megszereti.

Megjegyzések